Knowledge Base

Knowledge Base
Advanced Search Search the Knowledgebase
"Invalid User Account Period!" error
Author: Microengine Views: 17265 Created: 10-06-2015 03:46 PM 0 Rating/ Voters

This article contains steps to fix the error "Invalid User Account Period!" upon user running the xPortal Server.

Applies To:

  • Software xPortal2005, xPortal2007, xPortalNet, xPortal3000     
 Problem
 

› Unable to login to xPortal Server.

 Symptoms
 

 When run xPortal Server, error message as shown below will pop up.


         
 Cause (optional)
 

 The Expiry Date Start and Expiry Date End of System User ID is within incorrect range.
 The Server PC's date is backdated from the date the software was installed.  

 Resolution Summary
 
  1. Please check the Expiry Date Start and Expiry Date End is within valid date range.  
  2. Make sure the Server PC's date is up to date.

 Resolution
 
Perform steps below to solve the issue.

Ensure the Expiry Date Start and Expiry Date End is valid date.

FieldDescription
Expiry Date Start (EDS)The start date where the System User ID can be use
Expiry Date End (EDE)The end date where the System User ID can be use

Example Situation: Current date is 22/07/2015.
SettingsResult
EDS - 14/04/2015Valid user account period
EDE - 14/07/2015Invalid user account period

Summary
:
From this settings, the user account is valid from 14/04/2015 until 14/07/2015 only. Accessing software dated 22/07/2015 will return "Invalid User Account Period".



Configure the settings

  1. Login to xPortal Server. 
  2. Open System User. Go to Server Admin › System User.


  3. At Expiry Date Start and Expiry Date End, set the valid range of date accordingly.
  4. Click OK to confirm and save the changes.

Before run the Server PC, please ensure that the date on the PC is up to date.

Example 
Situation: xPortal Server is installed on 08/06/2015.

Server PC's DateResult
Backdated: 06/06/2015Invalid user account period
Up to date (current date): 10/06/2015Valid user account period

Summary: From this settings, the System User is created at 08/06/2015. Accessing software backdated to 06/06/2015 will return "Invalid User Account Period".

Custom Fields
  • Summary: This article contains steps to fix the error "Invalid User Account Period!" upon user running the xPortal Server.
  • Search Tags: invalid user account period, expiry date start, expiry date end, system user
Comments 8
  • [Razak]: Invalid user account period 31-05-2017 01:51 PM #

    Why my xp3k apps unable to login???
    Error message : invalid user account period

  • [Microengine ]: Re: Invalid user account period 01-06-2017 01:49 PM#

    Hi Razak,

    The reason why you get the error message is because, the System User ID which you are using to login is already expired. The software will check it against current date of Server's PC. (The setting is check based on Expiry Date Start and Expiry Date End of the System User ID created)

    Solution: Please use other valid System User ID to login to the software. You can update the expiry date of the expired System User ID and login again.

    The default System User ID should be able to access the software.
    (xPortal3000/ Manager)

  • [MUHAMMAD ZAHIEM]: Invalid User Account Period 09-05-2017 02:10 PM #

    please reply me immedietly..our company cannot check attendance

  • [Microengine ]: Re: Invalid User Account Period 11-05-2017 09:02 AM#

    Hi Muhammad Zahiem,

    Could you please describe in details your problem? What is the error message shown when you check the attendance?

    Here are some solutions which you can refer to that is related to the attendance:

    1. Configuring the door for attendance
    http://www.microengine.net/kb/article/AA-00524

    2. Generate daily attendance report
    http://www.microengine.net/kb/article/AA-00231

    3. Generate monthly attendance report
    http://www.microengine.net/kb/article/AA-00305

    4. Attendance shown absent
    http://www.microengine.net/kb/article/AA-00229

    5. Report shown 00:00 for clock out time
    http://www.microengine.net/kb/article/AA-00217

  • [Karen]: Invalid User Account Period 03-05-2017 07:16 PM #

    Still can't login to xPortal2005 server? How to try Configure the settings?

  • [Microengine ]: Re: Invalid User Account Period 04-05-2017 10:03 AM#

    Hi Karen,

    What is the error message shown when you can't login to the Server?

    You also can troubleshoot the problem according to the following article:
    http://www.microengine.net/kb/article/AA-00227

  • [Nurul]: Enquiry 05-01-2016 05:03 PM #

    How to create new System User?

  • [Microengine ]: Re: Enquiry 05-01-2016 05:05 PM#

    Hi Ms. Nurul,

    Kindly refer to this article for your reference:

    http://www.microengine.net/kb/article/AA-00428

Submit Feedback on this Article